نگهدارنده‏ های شیمیایی مواد غذایی (4)

غذاهای حاوی مواد نگهدارنده در کمین سلامت

کارشناسان بهداشت نسبت به استفاده بی‌رویه از افزودنی‌ها در مواد غذایی فراوری شده در ایران هشدار دادند.

به گفته کارشناسان، مواد‌افزودنی‌ زیادی که به انواع محصولات غذایی صنعتی از قبیل انواع کیک، بیسکوئیت، چیپس، پفک و آبمیوه اضافه می‌شود مانند نگهدارنده‌ها، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، عطر و طعم‌‌دهنده‌ها و رنگ‌ها ممکن است در کوتاه مدت اثری نداشته باشد یا مقدار آنها در موادغذایی در حد استاندارد ......

نگهدارنده‏ های شیمیایی مواد غذایی (3)

برخی نگهدارنده های مهم شیمیایی  در زیر لیست شده اند :

1-بنزوات سدیم خوراکی:بنزوات سدیم با فرمول مولکولی NaC6H5CO2 حالت نمکی اسید بنزوئیک است. بنزوآت سدیم یک نگهدارنده است و عموماً در سس‏های مایونز، کچاپ و انواع سس‏ها، نوشابه‏های گازدار، مربا ، آبمیوه، ترشی و چاشنی مورد استفاده قرار می‏گیرد.
بنزوآت سدیم به صورت طبیعی در برخی گیاهان مانند زغال اخته، آلو، دارچین و سیب بافت می‏شود.

2-پروپیونات کلسیم :پروپیونات کلسیم  با فرمول مولکولی Ca(C2H5COO)2 ماده افزودنی غذایی است که نقش نگهدارنده را دارد. پروپیونات کلسیم در نان و فرآورده‏های آردی، فرآورده‏های گوشتی و محصولات لبنی مورد استفاده است اما محدود به این موارد نمی‏شود. پروپیونات کلسیم از رشد باکتری و قارچ جلوگیری می‏کند. این ماده به طور طبیعی در کره و بعضی از انواع پنیر وجود دارد.

3-سوربات پتاسیم خوراکی : سوربات پتاسیم یک ماده شیمیایی و ضدکپک است ، فرمول شیمایی آن C6H7KO2 است. به طور طبیعی در برخی توت‏ها وجود دارد. سوربات پتاسیم نمکی بی رنگ است که بسیار محلول در آب است. در صنایع غذایی به عنوان یک نگهدارنده کاربرد دارد و جهت جلوگیری از کپک قارچی و تخمیر شدن در پنیر، ماست، فرآورده‏های گوشتی و فرآورده‏های آردی مانند کیک و کلوچه به کار می‏رود. همچنین در نوشابه‏ها نیز استفاده می‏شود. کاربرد اصلی آن در صنایع غذایی جهت افزایش عمر مفید محصول است.

4-هیدروکسی تولوئن بوتیله (BHT) : این ماده به عنوان آنتی اکسیدان محلول در چربی در صنایع غذایی از قبیل صنایع روغن و چیپس وغلات فرآوری شده مورد استفاده قرار می گیرد .

5-متا بی سولفیت سدیم :

6-نیتریت سدیم خوراکی:این ماده در صنایع غذایی برای تثبیت و ایجاد رنگ و خاصیت نگهدارندگی مورد استفاده قرار می گیرد .این ماده در صنعت سوسیس به عنوان ماده نگهدارنده استفاده می شود.